När jag hörde talas om boken Team Geek och dess "Humility, Respect, Trust", påminde det mycket om Mob-programmeringens "Kindness, Consideration and Respect". (Jag vet inte exakt var det kommer ifrån) vilket tilltalade mig. Just den boken, Team Geek, fanns inte hos bokhandlen, Jag hittade istället den påstådda uppföljaren: Debugging Teams och blev förstås intresserad och slog till.
Boken börjar med flera sidor av lovord om hur budskapet och formuleringarna är det bästa sedan skivat bröd. Så självklart får man ganska höga förhoppningar när någonting jämförs med How To Win Friends and Influence People. Jag börjar då hoppas på att denna boken ska dela med sig av hemligheterna hur jag, som en medarbetare, ska kunna "debugga" team för att utveckla min omgivning och mina kollegor till det bättre. För det är det det handlar om. Mjukvaruutveckling är en lagsport och det är hur vi jobbar tillsammans som avgör hur långt vi kommer. Även om boken har några intressanta anekdoter och budskap lever den i stort inte upp till förväntningarna som skapades. Det finns inga genier, och även om de finns kan de inte nå hela vägen fram själva. Vi måste hjälpas åt.
If you only rely on yourself for solutions, one day you'll hit a dead end. -- Patty Lafleur
Efteråt skrivs det lite om kultur och vikten av att aktivt jobba med den. Vilket förstås alltid är bra om det påpekas. Ett sätt att se på det är att varje jobb består av tre delar; jaget, laget och uppdraget. Min uppfattning är att företag lägger all fokus på det sistnämnda och glömmer de första två. Ett bra jag behövs för ett bra lag, som i sin tur behövs för att sköta uppdraget på ett bra sätt.
Sedan följer en hel del dogmatisk text om vad författarna tycker är bra och dåligt. Mest dåligt. Och mest fokus på ledare. Förstås är det så att alla är ledare, indirekt påverkar vi varandra. Här tycker jag det är bra att ha följarskapsperspektivet i bakhuvudet. Det knyter ju också an till det som sades om kultur. Det är allas jobb, även om organisationen i sig bär största ansvaret.
Boken innehåller sluten ett kapitel om företagspolitik och kundbemötande. Vilket också är lite nyttigt. Efter nästan 150 sidor känner jag mig lite besviken. Det finns mycket historia i denna boken, två chefer som kommit långt, som gjort många insikter och gjort fantastiska saker. Men var är verktygen? Vad är färdigheterna? Var är anknytningarna till forskningen? Så mycket lovord, så lite stoff. I slutändan ger jag boken 3 av 5 poäng, någonting alla kontor borde ha åtminstone en upplaga av. Jag vet inte om jag missat något, jag vet inte om jag borde läsa Team Geek också/istället. Men det är inte riktigt vad jag letat efter. Precis som med förra bokrecensionen så hade jag hoppats på mer matnyttighet, med övningar och reflektionsfrågor för grupper som vill förbättras. Jag hade kanske hoppats på extra bra saker i och med att Debugging Teams kommer från mjukvarubranschen.